Így triplázd meg a szavazatod!

Így triplázd meg a szavazatod!
Az egyes választásokon a jogosultak legalább egyharmada marad otthon. Ez több millió szavazót jelent, miközben számos esetben egy kis szavazói létszámnövekedés is megváltoztatta volna az eredményt. Azt, hogy valaki szavaz-e, befolyásolja, hogy a körülötte lévő emberek szavaznak-e. Ezért összeszedtünk néhány gyakorlati tanácsot azoknak, akik változást szeretnének a saját választókerületükben és az egész országban.

Mit tehetsz?

1
Kezdd azzal, hogy összeállítasz egy listát azokról az emberekről, akiket már ismersz (például nézd végig a telefonos kontaktjaidat). Ezek lehetnek családtagok, barátok, szomszédok vagy bárki más, akivel rendszeresen érintkezel. Ne feltételezd, hogy mindenki, akit ismersz, szavazni fog. Az emberek elfoglaltak, és lehet, hogy nem olyan fontos nekik a szavazás, mint neked, azonban egy kis “rásegítéssel” épp miattad mennek majd el választani június 9-én. Érdemes eleve olyanokat keresni, akik szerinted vélhetően nem mennének el szavazni.
2
Ha elkészítetted a listádat, kezdd el megszólítani az embereket bármilyen csatornán keresztül, amin általában felveszed velük a kapcsolatot: személyesen, telefonon, sms-ben, WhatsAppon, e-mailben, vagy használhatod az aHang mobilizáló alkalmazását, amit a http://mozdulj.ahang.hu oldalon találsz.
3
A kiküldött üzenetekben a saját szavaidat használd. Megkérdezheted, hogy hallották-e, hogy június 9-én két választás lesz. Tervezik-e, hogy elmennek szavazni? Megkérdezheted, hogy hallották-e, hogy az idei európai parlamenti választások az új indulók miatt is kiegyenlítettebb küzdelmet hozhatnak. Szólhatsz arról, hogy te kire és miért, vagy éppen ki ellen szavazol az önkormányzati választáson. Megírhatod nekik, hogy neked miért fontos, hogy elmész szavazni, vagy csak szimplán emlékeztesd őket, hogy ők is mindenképp menjenek el.
4
Június 7-én pénteken és 8-án szombaton mindenképp küldj újra üzenetet azoknak, akiknek korábban írtál.
5
Más önkéntesekkel együtt elmehetsz ajtókon kopogtatni, beszélgethetsz az emberekkel a választásokról. Csatlakozz az aHang helyi aktivistáihoz, akik emlékeztetik az embereket a szavazásra, információkat osztanak meg arról, hogy hol és mikor lehet szavazni! Itt jelentkezhetsz önkéntesnek.

Kifogytál az érvekből? Segítünk!

„Nem számít a szavazatom.” Nemhogy számít, de nagyon is sokat számít! Aki nem adja le a szavazatát, az is támogat valamilyen pártot, vagy jelöltet, méghozzá azt, akinek az az érdeke, hogy minél kevesebben menjenek el szavazni, és így a rá adott szavazatok még többet érjenek!
„Egyik sem tetszik. Nem tudom, kire szavazzak, ki képviseli az érdekeimet.” Van ilyen, de vajon alaposan megnézted, hogy melyik párt és jelölt lehet elfogadható választás számodra? Több összehasonlító weboldal tud a segítségedre lenni, ha nem tudod, hogy mit üzennek, mit ígérnek a pártok. Ráadásul a politikából kiábrándultaknak is van már pártja, szóval érdemes alaposan megnézni, ki mit mond, mielőtt felelős döntést hozol. Persze még mindig lehet olyan, hogy egy párt, vagy jelölt nem azt csinálja végül, mint amit mond, ez benne van a pakliban. Ha szavazol, akkor legalább nem adod olcsón a szavazatodat (azzal, hogy nem szavazol) az érdemteleneknek.
„Mind lopni fog.” Ez könnyen elképzelhető. De ha te nem szavazol, azzal is támogatod a lopást – méghozzá azoknak a politikusoknak az érdekeit szolgálod, akik elhitették veled, hogy a politikából jobb kimaradni. Ez utóbbi egy hazugság, mert pontosan így tudnak sokáig hatalmon maradni arra érdemtelenek. A kiábrándultság érzését kínálják azoknak, akiknek ők nem szimpatikusak, és ezzel távol tartják őket (téged) a felelős állampolgári, szavazói magatartásról: a szavazástól. A politikától eltávolító ravasz módszereikkel a saját hatalmukat építik. Ha nem szavazol, ehhez asszisztálsz!
„Jobb programom van.” Önkormányzati és EP választások 5 évente vannak. Biztos van ennél jobb program, de ha jól időzíted, hamar letudhatod, és jobb érzéssel fogsz a tükörbe nézni. Az a fél óra, amit a szavazással eltöltesz, jóérzéssel fog eltölteni, nem veszteséggel. Add meg a hazának, a közösségednek, az országnak és Európának, amit vár tőled – a programjaidat pedig szervezd a szavazás utánra. Vannak, akik másokkal együtt mennek szavazni, és valódi ünnepként élik meg az eseményt. Ez számodra is egy opció.

Mobilizálj!

Küldj saját üzenetet, vagy használd sablonjainkat telefonos mobilizáló alkalmazásunkkal.